Zajeltávolítás egyszerűen – Gimp képszerkesztés

A digitális kamerák által készített fotóknál gyakran előfordul, hogy zajos lesz az elkészült fotó. Némelyik jobban, másik kevésbé; de így is, úgy is zajos a kép. Cikkünkben megmutatjuk, hogy érhetünk el zajmentességet a szelektív Gaussian homályosítás segítségével.
Az alábbi homályosítás alapja és lényege, hogy a kép egy bizonyos kontrasztérték alatti részeit mossa el. Nagyjából ugyanaz történik, mint unsharpen maszkolásnál, mely viszont a fotó azon részeit élesíti, melyek egy bizonyos kontrasztérték felettiek.

1. lépés

 

1

 

Első lépésként nyissuk meg a “zajos” képet és a zoom (nagyító) segítségével közelítsünk rá egy olyan részére, ahol tisztán kivehető a probléma, de tartalmaz olyan részleteket is melyeket szeretnénk kivehetően megtartani:

 

2

 

2. Lépés

 

3

 

Következő lépésként kísérletezzünk a különböző beállításokkal, hogy megtaláljuk az ideálisat képszerkesztésünkhöz ( ( Filters -> Blur -> Selective Gaussian Blur ) igazítsuk a blur átmérő és a maximális delta értékét).Normál esetben úgy találtam, hogy mindkét érték 5 és 10 között mozog; a kisebb érték gyengébb, míg a magasabb erősebb effekthatást jelent, de persze ez nagyban múlik a kamerán is.

 

4

Miután egy kicsit játszottam a beállításokkal, 10-es blur sugár és ugyanakkora maximális delta érték mellett döntöttem. Ezután megnéztem, hogyan hatnak ugyanezen beállítások a kép egy másik szegmensére (ezt mindig érdemes kipróbálni) és úgy találtam, a kép többi részén már határesetnek, vagy inkább soknak mondanám az adott effekt mértékét.

Sokszor találjuk magunkat olyan helyzetben, hogy az egyik lehetséges opció túl sok, a másik viszont túl kevés. Csak annyit mondhatok, igyekezzünk a személyes stílusunkra és ízlésünkre hallgatni ilyen esetekben.

Összehasonlítva (balra az eredeti / jobbra a módosított kép): ( erdeti kép / zajtalanított kép <– katt ide)

compare