Tippek tűzijáték fotózáshoz

Készülsz a szilveszterre? Itt az idő elkapni egy tűzijáték bemutatót a kameráddal. Alább leírunk pár tudnivalót a tűzijáték fotózással kapcsolatban.

Felkészülni

tippek tuzijatkok fotozasara (1)

Tűzijáték fotózásra fontos felkészülni. Legyél biztos abban, hogy van elég memória kártyád és plusz akkumulátorod a táskádban. Szükséged lesz háromlábú állványra (tripod), nagylátószögű- vagy teleobjektívre, és ne felejts el korábban érkezni a helyszínre. Helyezd fényképezőgépedet a háromlábú állványra, és kapcsold be az M (manuális) üzemmódot. Ezután állíts be F8 és F16 közötti mélységélességet, valamint egy hosszabb zársebességet, 1 és 10 másodperc között. Használd a fényképezőgéped önidőzítőjét vagy kábel kioldóját, hogy a fotóid ne legyenek homályosak. Drámai hatás eléréséhez próbáld meg elkapni a tűzijátékok többszörös nyomvonalait, ahogy az égen keresztezik egymást.

Emberek a fotóidon

tippek tuzijatkok fotozasara (3)

Állj a megfelelő helyre, ahol az esemény központjában vagy. Jó ötlet néha a látogatók fejét is a képeken megörökíteni, mert ez egy távlati érzést és dimenziót ad a képeknek. Helyezd a kamerádat egy háromlábú állványra majd válassz egy nagy rekesz értéket, hogy a dolgok elég élesek maradjanak. Az ISO értékét tartsuk 100-on, hogy a digitális zajok minimálisak legyenek. Ne használj vakut, mert a várt hatást tönkreteheti képeiden, inkább válassz egy hosszabb exponálást az értékeket változtatva a lélegzetelállító tűzijáték fotók készítéséhez.

Használj lassúbb záridőt

tippek tuzijatkok fotozasara (6)

Lassú zársebességet kell választanod, mikor szeretnéd a fény nyomvonalait is elkapni, az értékek így 1 és 15 másodperc között lesznek. Kép készítéséhez használd a kamerád önidőzítőjét vagy kábel kioldóját, hogy elkerüld a különböző bemozdulásokat. Ha nincs állványod, akkor légy kreatív és használd a környezeted ( pl. egy korlát lapos felülettel, bármi amire a táskád rárakhatod és állványként használhatod).

„Kattanjon” időben

tippek tuzijatkok fotozasara (5)

Kattanjon el a megfelelő pillanatban, a zárkésést (ez az az idő, amit gomb lenyomása és a kép készítése között észlelhetünk) a félig nyomva tartott gombbal tudod elkerülni. Mikor eljött a megfelelő idő, nyomd le teljesen, hogy elkapd a kívánt pillanatot. Várd meg míg kitisztul az ég a következő fotó előtt, ne a füstös eget örökítsd meg.

Készíts fotókat távolabbról

tippek tuzijatkok fotozasara (7)

Helyezd fényképezőgépedet a háromlábú állványra és keress olyan pozíciót, ahol a víz és az épületek egy időben láthatóak esetleg egy híddal kiegészítve; így figyelembe helyezzük az előteret és a hátteret is. Állítsd az üzemmódot AV-re (rekesz előválasztás), az ISO-t 100 és 400 közötti értékre, majd a rekeszt F16-ra, vagy többre. Hosszabb záridőt ideállis használni, ha szeretnénk a selymes víz hatását elérni, ehhez pedig 1 és 30 másodperc közötti záridő szükséges. Használj nagylátószögű lencsét (10 mm-42 mm) a széles látókörért. Használd a kamerád önkioldóját vagy a kábelkioldódat, hogy bemozdulásmentes képeket készíts.

Ajánlott felszerelés

Vigyél magaddal egy stabil háromlábú kamera állványt – vagy legalább egy babzsákot amit bármire lerakhatsz ha improvizálni kellene. Használj teleobjektív lencsét ha a tűzijáték távolabb van tőled, vagy nagylátószögű lencsét, ha szeretnéd, hogy a környezeted illetve az emberek is láthatóak legyenek. Emlékezz arra, hogy alacsonyabb ISO értéket használj egy zajmentes kép készítése érdekében, és válassz kisebb rekeszértéket az élesség eléréséhez, mindezt a háromlábú állványodról fotózva. Használj önkioldót vagy távvezérlő kábelt a fotók készítéséhez (maga a gomb lenyomása is okoz bemozdulast), de ne használj önkioldót pillanatnyi felvételekhez.


Copyright @ Fotoalap Az oldal tartalma kizárólag engedéllyel másolható bármilyen formában!