Tippek a hosszú expozíciós fényképezéshez

Az éjszakai fotózások során rendkívül hasznos és igen gyakran alkalmazott technika a hosszú expozíció. Azok a hatások, melyeket hosszú expozíció alkalmazásával kaphatunk, gyönyörűen előtérbe kerülnek és éteres minőséget adnak. Ezeknél a fotózásoknál a legfontosabb eszközeink egy erős háromlábú állvány és egy DSLR kamera (vagy okostelefon) lesz, mely lehetővé teszi a hosszú expozíciót.

1

Csillag pályák megörökítése

2a

Hosszú expozícióval lenyűgöző fényképeket készíthetünk a csillagos égről egy-egy felhőtlen éjszakán, a Föld folyamatos mozgásának és a csillagok fénypályáinak köszönhetően. Ahhoz, hogy tökéletesen keretbe foglaljuk a megörökített képet, érdemes egy kiemelkedő, érdekes elemet is belefoglalni a kompozíciónkba, mint például egy öreg fát az előtérben. Helyezzük kameránkat egy háromlábú állványra és fókuszáljunk a végtelenbe. Ha tudunk, alkalmazzunk távkioldót, hogy elkerüljük a kamera esetleges rázkódását és megelőzzük, hogy fotónk kárba vesszen. Hasznos tanács a holdnak háttal fényképezni, melynek köszönhetően a csillagok sokkal fényesebbnek látszanak majd az égen.

A Blue Marble Light Pollution Map  egy rendkívül hasznos weboldal, ha sötét helyet keresünk a közelünkben, mely elengedhetetlen a tökéletes fotóhoz. Azok a helyszínek, ahol sok a fehér és fényes felület fény szennyezettek és kerülendők. Állítsuk be kameránkat B „Bulb” fotómódba és alkalmazzunk f/2.8 és f/4 közötti rekeszt a legjobb hatás eléréséhez. Tartsuk az ISO értékét 100-on, hogy a digitális zaj mértéke a lehető legkisebb maradjon, hiszen ezek az expozíciók akár több óra hosszúak is lehetnek, de ez az alkalmazott technikától is függ (20-30mp képek együttese vagy hosszabb záridő).

Fény pályák

3a

A közlekedési fényszórók fényei és a hátsó lámpák pályái lenyűgöző hatásokat eredményezhetnek e technika alkalmazásával és nem mellesleg ezek fotózása nagyon jó módja, hogy alaposan megismerkedjünk a hosszú expozíció használatával. Válasszunk ki egy forgalmas utcát, hatalmas forgalommal egy-egy este során. Állítsuk fel a háromlábú állványunk (nagyon fontos, hogy stabil legyen) és helyezzük el a kamerát úgy, hogy rálássunk vele az egész területre. Állítsunk be egy f/16-os, vagy kisebb rekeszt a nagyobb mélységélességért, a kép nagy része pedig legyen fókuszban. Minél hosszabb az expozíció, annál több vonal jelenik majd meg a képen és azok annál hosszabbnak tűnnek majd.

Homályos vizek

4

Magyarország tengere, a Balaton ideális terep ahhoz, hogy gyönyörű vízi fotókat készítsünk. De ugyanezt mondhatjuk el kisebb-nagyobb folyóinkról is. Ahhoz, hogy tökéletesen megörökítsük a tó, vagy folyó és égbolt szépségét, mindenképp ki szükséges használnunk a „Golden Hour” (utolsó óra naplemente előtt) adta fényeket. Kövessük az éjszakai fotózás alapvető lépéseit – helyezzük a kamerát egy háromlábú állványra, használjunk széles látószögű lencsét a lehető legkisebb rekesszel és a végtelen legyen fókuszban. Állítsuk a kamerát Manual, vagy Bulb módozatba és vigyük fel a záridőt egészen 5-30 másodpercre a hosszabb expozícióért. Minél hosszabb az expozíció, annál ködösebb, homályosabb lesz majd a víz. Alkalmazzuk a kameránk self-timer, önidőzítő funkcióját, vagy vigyünk magunkkal távkioldót, hogy elkerüljük a lehető legkisebb bemozgást, elhomályosodást is. Ne használjunk vakut, mert akkor nem érjük el a várt hatást majd.

Az expozíció meghatározása

5

Az éjszakai fotóknál alkalmazott optimális expozíció számos tényezőn múlhat. Ha rengeteg a környező fény, akkor rövidebb záridőt kell használnunk, ha viszont sötét helyszínen fotózunk érdemes hosszabbat. Ahhoz, hogy tökéletesen megörökítsük a fények pályáit, minimum 1/15 másodperces záridővel kell elkészítenünk a képet, mely egyben azt is jelenti, hogy szükségünk lesz egy háromlábú állványra. A hídon áthaladó forgalom lefényképezéséhez 4 másodperces záridőt alkalmaztunk, mely elegendően lassú ahhoz, hogy a forgalom pályáit felfessük a képre. Az f/14-es rekesznek köszönhetően pedig a híd is éles lesz. Minél többet gyakorolunk, annál jobban rááll majd az agyunk a megfelelő expozíció meglátásra, mellyel a legjobb hatást kapjuk majd.

Ajánlott beállítások

6

A legfontosabb tényező, melyet észben kell tartanunk, mikor a legmegfelelőbb expozíciót keressük, hogy mind az árnyékokat és legfényesebb képrészeket is megörökítsük. Ha sikerül az árnyékokat tökéletesen megjelenítenünk a képen, nagy valószínűséggel tudunk olyan kiváló éjszakai fotót alkotni, mely elnyeri majd a közönség tetszését. Mikor hosszú expozíciókkal dolgozunk, a titok, hogy a rekeszt csak addig tartsuk nyitva, hogy az ideális hatást elérjük. Ha hosszabbra sikerül ez az idő, elvesznek a részletek a tárgyat megvilágító fényekkel, az is megeshet, hogy a tárgy teljesen elveszik és felismerhetetlenné válik.

Mikor fénypályát kívánunk rögzíteni a képen, a rekesz legyen nyitva legalább 1 másodpercig, viszont ez már állványt igényel. Használj sebesség prioritás módot és kezdjük 1 másodperces záridővel, nézzük meg az eredményt. Ha a pálya még túl rövid, adjunk hozzá további 2 másodpercet és így tovább mindaddig, míg azt a fény-hatást nem kapjuk, amelyet látni szeretnénk a képünkön (a digitális fotózás gyönyöre, hogy azonnal megtudjuk az eredményt). Ha túl sok a homályos rész, az azt jelenti, hogy a rekeszünk túl hosszú ideig volt nyitva és lejjebb kell vennünk ezt az időt egy fél másodperccel.

Ajánlott felszerelés

A digitális kameránkon túl mindenképp szükségünk lesz egy stabil háromlábú kamera állványra ahhoz, hogy tökéletes éjszakai fotókat készítsünk. Az állvány majd stabilizálja kameránkat és megelőzi a képek homályosodását. Ahhoz, hogy gyakorolni tudjuk az éjszakai fotózás művészetét, a kameránknak rendelkeznie kell manuális beállítási opciókkal, hogy lehetőségünk legyen meghatározni egyedi záridőket és rekeszt.