Optika alapok (Lencse)

A lencsékkel történő kreatív játékkal a fotográfia kifejező világa megnyílik előttünk – a különböző lencsék más-más oldaláról mutatják meg környezetünket. A kamera lencséjének egy velejárója a bizonyos mértékű torzítás, ezt el kell fogadni és eszerint „látni” ahhoz, hogy az áhított, megfelelő képet rögzítsük gépünkkel.

A fókusztávolság

elso-kep

Az egyik alapvető tulajdonsága a lencsének a fókusztávolság. A lencse fókusztávolságát úgy is meghatározhatjuk, mint a távolságot a lencse optikai középpontja és a kamera képérzékelője között, abban az esetben, ha végtelen a fókusz. Hogy megértsük a fókusztáv jelentését, tudnunk kell, mit takar az optikai középpont fogalma. A lencse optikai középpontja egy pont a lencsén belül (általában, habár nem mindig), ahol két különböző irányból, forrásból érkező fénysugarak feltételezetten keresztezik egymást. Rövidebb fókusztáv szélesebb látószöget von maga után, de ugyanakkor kevesebb lehetőséget ad a nagyításra. Fordítva ugyanígy, hosszabb fókusztávolság szűkebb látószöget, viszont jobb nagyítási arányokat biztosít. DSLR kamerák esetében, a kicserélhető lencsék fókusztávolságait milliméterben mérjük, az adaptergyűrű méretével együtt.

Lencse Arány

Ha elölről jobban megtekintjük a lencse hengert, látunk egy arány számpárt (1:2.8, 1:2.8-4, 1:3.5-5.6 stb.), melyek a lencse maximális rekeszméretét jelzik. A rekesz megadja, hogy a lencsén keresztül mennyi fény juthat tovább a képérzékelőig.

Egy alacsony f-értékű lencse (széles maximális rekesszel) jobb minőségű, több lehetőséget ad a kibontakozásra. Például, ha az adott lencse „világosabb”, olyan helyeken is alkalmazható, ahol igen gyengék a fényviszonyok, ennek ellenére minőségi exponálást kapunk. Mindemellett a világos lencsék igen sekély mélységélességet is produkálnak. Érdemes megemlítenünk, hogy bármely lencse, mely f/2.8-es, vagy ez az érték alacsonyabb, professzionális lencsének minősül, ezzel párhuzamosan az ára is magasabb lesz.

Normál lencsék (Standard)

sandard50

A standard lencse fix fókusztávolsággal rendelkezik (50 mm, 85 mm, 100 mm) és körülbelül ugyanazt a képet adja vissza, amit szemünkkel látunk perspektíva és látószög tekintetében. Egy 35 mm-es film kameránál, vagy egy full-frame DSLR-nél az 50 mm-es lencse minősül standardnak. Nagyobb fókusztávolságoknál (85 mm, vagy 100 mm) megvan egy ideális lencse, melyet portrékészítésre használhatunk, mert ha egy széles rekesszel párosítjuk, teljesen kisimítja a hátteret, így kisebb esélye lesz, hogy az eltereli a figyelmet a lényeges tárgyról.

Nagylátószögű lencse (Wide angle)

wide

A nagylátószögű lencsék kisebb fókusztávolsággal rendelkeznek a standard lencsékhez képest. Ez lehetővé teszi, hogy viszonylag szélesebb látószöget zárjunk be. A széles látószög egyértelmű választás, ha tájképeket, illetve csoportképeket kívánunk rögzíteni. Mi több, az egyedüli módja, hogy egy teljes beállítást egyben befotózzunk anélkül, hogy lehagynánk a képről bármit is, mindenképp nagylátószögű lencsére van szükségünk.

A teleobjektív (Telephoto)

telephoto

Teleobjektív lencsék (100 mm – 800 mm) szűk látómezőt adnak. Ezek a hosszú lencsék lehetővé teszik, hogy a távolból, messziről is élesen kivehessük az egyes elemeket, tárgyakat és élőlényeket. Erős felbontóképességével és a benne rejlő sekély DOF-fal, a legkisebb oldalirányú pillanat is kiveheti a tárgyat a látótérből. A teleobjektívek tökéletesek a vadvilág, portrék, sportok és dokumentumképek fotózására. Lehetségessé teszik, hogy akár több száz méterről is készíthessünk fotókat.

Nagyító lencse (Zoom)

zoom

A nagyító lencsék változtatható fókusztávokkal rendelkeznek, igencsak hasznosak. Némelyik egészen széles látószögtől a teleobjektívig variálható (24 – 300 mm-ig), ezáltal igen sokoldalú kompozícióra leszünk képesek. A hátrányozó tényező ezeknél a lencséknél a rekesz. Annak köszönhetően, hogy számos darabkára, alkotóelemre van szükség e típusú lencsék összeszereléséhez, csupán korlátozottan képesek kinyílni és beengedni a fényt. Így hacsak nem engedhetünk meg magunknak egy kisebb kiadást, meg kell elégednünk a lencse sebességével.

Halszem lencse (Fish-eye)

Halszem lencse

A halszem lencse egy speciális, nagylátószögű lencse, mely rendkívül széles fotót produkál azáltal, hogy az egyenes vonalakat meghajlítja. Megesik, hogy körkörös, domború, vagy ovális képeket ad a perspektíva elferdítésével, létrehozva egy 180°-os képet. A halszem lencse fókusztávolságának tartománya 7 és 16 milliméter között van.

Makro lencsék (Macro)

macro

A makro lencséket igen közeli tárgyfotózások, más néven makro fotózások alkalmával vesszük igénybe. Fókusztávolságuk 50 és 200 mm között változó. Ezek a lencsék elsődleges tulajdonsága, hogy penge éles fókuszt teremtenek makro fókusztávon belüli tárgyakról, viszont elvesztik ezt a képességüket nagyobb távolságok esetében. Ezeknek a lencséknek köszönhetően a fotós életnagyságú, illetve annál is nagyobb képeket rögzíthetnek darazsakról, lepkékről és virágokról.

Tilt-shift objektív

tilt

A tilt-shift lencsék lehetőséget adnak a távlatpontokkal történő játékra; példaképpen, ha épületeket fotózunk, megváltoztathatjuk a kép perspektíváját, így a párhuzamos vonalak nem konvergálnak majd, ezzel kiküszöböltük a lencse torzító hatását. Ezeknek a lencséknek ugyancsak nagy előnye, hogy szelektíven fókuszálhatunk velük, mikor a kép ugyanazon síkjában kizárólag egyetlen elemre összpontosítunk.