Metering – Fénymérési módok

Oszd meg ismerőseiddel is

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulni DSLR kamera vásárlás után a fénymérés módja ! A DSLR kameráknak beépített TTL (Through-The-Lens, avagy a lencsén keresztül) fénymérője van, ami az állandó beérkező, vagy visszaverődő fényt képes mérni.

 

Center-Weighted – Középponti általános mérési mód

 

1

 

Ebben a módban a kamera a a kép közepéről olvassa az adatokat( olvassa a többi részét is a képnek, de azzal nem foglalkozik olyan mértékben). Ebben a módban a kép közepén lévő tárgyra fókuszál és nem foglalkozik a kép szélső részeivel ha sötétebbek. Ez a mód akkor jó, ha a tárgyunk a kép közepén helyezkedik el. Pl.: portré,alvó kiscicánk,stb.

 

Spot – Pont mérési mód

 

2

 

Mikor átnézel a keresőn fotózás közben fókuszpontok hálózatát láthatod a képernyőn. Ebben a fénymérési módban ezen a ponton választhatóak ki egyesével hol legyen a fő fénymérés. A legtöbb kamera engedi a pontok kiválasztását. Ez akkor jön jól ha a tárgyunk egy kisebb részét foglalja csak el a képnek.

 

Partial – Részleges mérési mód

 

3

 

Ez a mód hasonló a középponti méréshez, azonban nem csak a középpontból kiolvasott adatok alapján mér. Ellentétben a pont méréssel ez nem csak 2,3%-át fedi le a teljes tartománynak, hanem 10%-ot. Ez a fénymérési mód akkor a legjobb, ha a háttér túlzottan világos a tárgyunkhoz képest. Ez a mód lehetővé teszi a tárgyunk helyes megvilágítását de a háttér továbbra is túlexponált marad.

 

Multi-Zone – Több pontos mérési mód

 

4

 

Másnéven Matrix vagy Evaluative( ) mód az általános alap. Ebben a módban a kamera TTL mérője a kép több különböző pontjábol gyűjti az információt és ez alapján próbálja kiszámolni mi lehet a legfontosabb a képen, és így mutatni a helyes értékeket. Ennek pontossága a belső rendszertől is függ ( van kamera 6 / 9 vagy több mérési ponttal is) Ez a mód legjobb az egyenlően megvilágított témánál, mint például egy tájkép, ahol nincsenek hatalmas különbségek a világos és sötét pontokon ami “megtréfálhatja” a rendszert.

Hasonló bejegyzések

Tanulj tovább!

Elindult idehaza a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyam amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :) 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin