Gombaeltávolítás a lencsékről

Szinte biztosra vehetjük, hogy az emberek többsége még nem hallott a lencse gombákról, ám ez a zord valóság, mind tudjuk, hogy párás környezetben előszeretettel szaporodnak a különféle gombák. A lencse gomba is ezt teszi, ha nedvesség szorul a lencsékbe, majd ennek következményeként felhőszerű mintákat alakít a lencséken. A gomba általában először a lencse hengeren jelentkezik, a felgyülemlett por- és koszszemcsékből táplálkozva. A legjobb módja, hogy a por és lencse gombát elkerüljük, ha a kameránkat és a lencséket rendszeresen tisztítjuk és légmentes tokban tartjuk, silica gél tasak mellett, mely magába szívja a nedvességet. A lencsék külsejét időközönként tisztítanunk szükséges – az üveget és a lencse hengert –, hogy a rajtuk található összes por- és zsírmaradványtól megszabaduljunk, hiszen ezek táplálják a gombát.

fungus800600

Tartsuk száraz helyen!

Csak úgy kerülhetjük el a gomba kialakulását és terjedését, ha a fotóeszközeinket hűvös, száraz helyen tartjuk. Ha párás környezetben élünk, érdemes légmentes tokokban tárolni az összes eszközünket, silica gél mellett (ezek általában azok a kis fehér tasakok, melyeket a lencsék vásárlása mellé kapunk). Ha nincs, vásárolhatunk a helyi kamera szaküzletben. Ne feledjük a tasakot időközönként cserélni, hiszen idővel ez is veszít nedvszívó képességéből, megtelik nedvességgel. De kapható olyan silica csomag is, mely újra és újra felhasználható enyhe hőfokon történő kisütés után. Légmentes tokban történő tárolás és nedvesség-felszívó silica tasakok mellett nincs ok az aggodalomra gombásodás terén. Fontos, hogy kellőképp megszárítsuk az eszközeinket, mielőtt eltennénk azokat. A gomba kevesebb, mint egy hét alatt is kialakulhat a lencséket, ha nedves, sötét és meleg környezetben tároljuk, tegyünk meg mindent ennek elkerülése érdekében.

Legyen nálunk műanyag tasak

Épp esik az eső, mi pedig ki szeretnénk használni a természet adta nagyszerű tükröződést, így kimegyünk és szembeszállunk az esővel. A legelső dolog, amit semmiképp nem felejthetünk el – mielőtt kilépnénk az ajtón –, hogy becsomagoljuk a kameránkat egy Ziploc táskába, így elkerülhetjük, hogy azt víz érje és nedvesség kerüljön a kamera belsejébe. Ha ezt esetleg elfelejtettük, mindenképp meg kell győződnünk arról, hogy az eszközeink tökéletesen szárazak, mielőtt biztonságba helyeznénk őket. Még egy utolsó figyelmeztetés: semmiképp ne tároljuk kameránkat bőr táskában, mert a gomba könnyen megtelepszik a bőr felületeken, nagyobb valószínűséggel gombásodik be a lencsénk is.

Gomba eltávolítása a lencsékről

Abban az esetben, ha kameránk begombásodott, azonnal cselekednünk szükséges! Néhány gomba savakat áraszt magából, melyek tönkreteszik a lencse védőrétegét; egyes gombák még a lencse megkarcolására is képesek, roncsolhatják az üveget. Szerencsénkre ez a típusú gomba igen ritka. Pár vegyület képes a gombákat teljes mértékben eltávolítani. Például a hidrogén peroxid és az ammónia keveréke egy jó megoldás erre, ugyanannyira, mint az ecet és víz ötvözete. Semmiképp ne halogassunk cselekedni, másképp a lencse professzionális szétbontására és tisztítására lesz szükség, mely igen drága. Ha a lencsének új védőréteget kell adni, másik hatalmas kiadás elé nézhetünk.

Itt egy remek videó a teljes folyamatról Mathieutól: