Képélesítés egyszerűen – Gimp képszerkesztés

Az egyik legnagyobb hiba a fotózásban, ha a megörökített tárgy enyhén nincs fókuszban. Szerencsére a GIMP (az Adobe Photoshop ingyenes alternatívája) rendelkezik olyan eszközzel, amely helyre tudja hozni ezt a kis hibát.

Első lépésként mindig győződjünk meg arról, hogy megkettőztük a képünket, készítsünk róla egy másolatot. Ehhez válasszuk ki a felső menü-ben a Kép menüpontot, majd kattintsunk a Duplicate opcióra, vagy használjuk a Ctrl + D billentyűkombinációt. Most már bezárhatjuk az eredeti képet és dolgozhatunk annak másolatán.

Melyik Élesítés filtert alkalmazzuk?

Mindegyik fotó más fókuszproblémával rendelkezhet, ezért nem érdemes általánosítanunk; személyes tapasztalatgyűjtésként kísérletezzünk kicsit az élesítés művészetével, hogy felfedezzük azokat a technikákat, melyek a legideálisabban működnek a képeinken.

 

1. Nyissuk meg a képet a GIMP szerkesztőlapon: File -> Open (vagy Ctrl + O)

 

Tipp: Minden lépés egyszerűen és gyorsan visszavonható a Ctrl + Z billentyűkombináció segítségével. Egy másik eljárás a megelőző lépés visszavonására, ha rákattintunk az Undo opcióra a kép parancstörténetében. (Windows -> Dockable Dialogues -> Undo History)

 

1

 

Tipp: Abban az esetben, ha Zoom-olni (nagyítani, vagy kicsinyíteni) szeretnénk a szerkesztendő képre, használjuk a Zoom Tool-t a felső menü-ben található View menüpont alatt.

A GIMP képszerkesztőnek két élesítő filtere és egy élesítő eszköze/tool-ja van. Ahhoz, hogy az élesítő filtert alkalmazzuk a megnyitott képen, kattintsunk a felső menü-ben található Filter menüpontra, azon belül pedig válasszuk az Enhance opciót. Az Enhance lista számos lehetőséget feldob, alkalmazzuk a Sharpen Filter-t, azon belül is azt, amely a legjobb hatást éri majd el képünkön. Két filter opció van: Sharpen (élesítés) és Unsharp Mask (életlen maszk).

 

2

 

2. A Sharpen filter

 

Kattintsunk a Sharpen filter szövegdobozára bal-klikkel, majd húzzuk a Sharpness csúszkát egy olyan értékre, mely a legjobban megfelel igényeinknek, végezetül nyomjunk egy OK-ot.

 

3a

 

3. Az Unsharp Mask

 

Az Unsharp Mask-ot egy fotográfiai technika után nevezték el a fejlesztők: mikor ugyanarról a tárgyról készített homályos és fókuszban lévő kép együtteséből, azok kombinációjából élesítjük a képünk. Amikor elhomályosítjuk a képünk, a GIMP program részletesen, pixelenként megvizsgálja az összes képet, felveszi a különböző értékeiket és összehasonlítja az adott pixel értékeivel. Ezután ezeket átlagolja és kidolgoz egy teljesen új pixel értéket. Az Unsharp Mask ennek pont az ellentétét teszi, megnézi a körülötte lévő pixelek értékeit és azt, hogyan tudná levonni, melynek köszönhetően jobban kiemelkedne a többi közül. Ajánlott kicsit kísérletezni az Unsharp Mask filterrel, hogy megtapasztaljuk, melyik beállítás válik be igazán a számunkra.

Itt láthatók az Unsharp Mask alapbeállításai

 

4a

 

4. A Sharpen Tool/Eszköz

 

A bal oldalon található Toolbox-ból alkalmazzuk a Blur/Sharpen Tool funkciót.

 

5a

 

Majd ezután igazítsuk az élesítés (Sharpen) beállításait kedvünk szerint a bal oldali Option Bar-ban.

 

6a

 

Tipp a Sharpen Tool használatához: A Sharpen Tool ideális a kép egyes részleteinek élesítéséhez, ha a teljes képpel magával nem kívánjuk ugyanezt tenni. Ezt az eszközt alkalmazva a lágy széleket fókuszba helyezhetjük. Ennek ellenére legyünk óvatosak, a túl-élesítés szemcsés végeredményt adhat, mint ahogy az a lenti képen is látható. Ahhoz, hogy a túlélesítést elkerüljük, mindenképp alacsony Rate értéket állítsunk be az Options Bar felületen.

Tipp az élesítéshez: Az élesítés legyen a legutolsó finomítás, melyet a képünkön végrehajtunk, mielőtt kinyomtatnánk. Ennek az az oka, hogy ha például a kontraszt manipulálásán gondolkodunk, az élesebbé teszi majd a fotónkat (persze egy bizonyos mértékig). Így ha tervezzük a kép élesítését, érdemes az összes igazítás és kontrasztosítás után dolgozni rajta. Az élesítés mértéke pedig gyakran egyéni ízlés és döntés alapján működik. Az enyhe élesítés kiemelheti és vibrálóbbá teheti a kép tárgyát, viszont ezt rengeteget kell gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni, hogy ne tűnjön fel a szemlélőknek.