Kamera módok

Oszd meg ismerőseiddel is

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Amikor megveszed a kamerádat különböző automata üzemódokkal érkeznek. Ezek lényegében előre beállított minimális beállítási lehetőséget biztosító opciók. Kezdetben jól jöhetnek ha még új vagy ebben a világban, de jól jöhet tapasztalt fotósoknak is, ha gyorsan kell egy témát “elkapni”. Ezeket érdemes megtanulni, hogy milyen helyzetben fognak jól jönni. A következő módok a leggyakoribbak :

Auto mód

 

 

Automat módban a kamera választja ki számunkra a megfelelő záridőt,ISO,blende értékeket és mi csak úgy fotózunk mint egy “célozz és lőj ” kamerán. Ez az üzemmód jól megvilágított napokon remek eredményeket ad, de ha már kicsit egyenletlen vagy sötétebb a megvilágitás már nem lesz ennyire jó a végeredmény, mivel hajlandó a vakut elsütni még akkor is, ha nem kellene.

Portré mód

 

 

Portré módban a kamera azt fogja “hinni”, hogy van egy személy / fő tárgya a képnek a középpontban. Optimális esetben alacsony blende értéket fog válsztani és a vakut “fill-in” – megvilágításra fogja használni. Ez napos időben tökéletes ha a zérós napfény miatt sok lenne a durva árnyék. Portré mód a jól megvilágított szituációkban fog jól teljesíteni.

 

Macro mód

 

 

A macro mód remek, ha mondjuk a kézfejednél kisebb dologról szeretnél fotót készíteni. Ne feledd, hogy ehhez egy jó macro lencse is szükséges, hogy remek ráközelített képeket készits !! A legjobban jól megvilágított környezetben alacsony F értékkel fog működni, ezért ha alacsony a fénymennyiség, használj tripodot ( állványt ). Ebben az üzemmódban sokkal jobban kell figyelni a fókuszálásra is, mivel alacsony F értéknél kisebb a hibázási lehetőseg és a fotó tárgya homályossá válhat.

 

Landscape – Tájkép mód

 

5re2

 

Tájkép módban nagy az F érték (aperture), hogy jól fókuszált legyen a kép messzi pontjain is (őzike a kép elején és mögötte egy hegyvonulat kilóméterekre). Szintén jobban megvilágított napokon fog remekül működni és hajlamos a vakut is elsütni, ha sötétnek tartja a környezetet, de ezt manuálisan kikapcsolhatjuk. Tájképekhez javasolt a széles látószögű lencse.

 

Sport mód

 

SONY DSC

 

Ez a mód legjobb a mozgásban lévő eseményekhez. Sport módban magas zársebességet fog megadni atlag 1/500 – 1-2000 ed masodperc. Ez a mod jól működik folyamatos fotózás esetén is, hogy a mozgást “reptében” kapja el.

 

Night -Esti Portré mód

 

ejjeli portre mode

 

Éjjeli portré módban a kamera megpróbálja egyensúlyban tartani a háttér és a téma megvilágítását. Elég alacsony F értéket fog választani és esetenként duplán süti el a vakut is.

 

Fejlettebb kamera módok

 

500

 

A legtöbb DSLR kamerán lesznek még BETŰKKEL jelölt módok is

-M manuáis
-Av Aperture priority-Blende prioritás
-Tv vagy S Shutter priority-Sebesség/Záridő prioritás
-P program auto

Manuális módban minden a felhasznaló beállitásától függ. Aperture priority módban az F értéket szabályozzuk és a sebességet a kamera választja. Shutter priority módban az előző fordítottja. A Program auto mód hasonló az automatához, de némi beállítási lehetőséggel.

Hasonló bejegyzések

Tanulj tovább!

Elindult idehaza a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyam amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :) 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin