10 tipp, hogyan készíts remek lesifotókat bárkiről

Ha bármikor is meg akarod ölni a fotó hangulatot, akkor csak kiáltsd, hogy csiiz! – ez kellett hozzá mindössze. A lesifotók természtesebbek: az emberek nyugodtabbak, a fotóhoz összefüggéseket adnak. Ez a cikk ellát téged ismeretekkel ahhoz, hogyan készíts nyugodt, vicces és természetes fotókat emberekről anélkül, hogy ők tudnának róla.

1 Ne használj vakut!

lesi fotos tippek (7)

A vaku használata elárul téged- ha láthatatlan akarsz lenni, nyisd ki a rekeszt és növeld az ISO értéket. Ezután képes leszel késziteni jól exponált fotókat rosszabb fényviszonyok közt is, mint például bármely beltérben. 400-as körüli ISO érték javasolt, majd kinyithatod a rekeszt amennyire szeretnéd ( =< f4). Ez ad a fotóidnak egy szép, sekély mélységélességet, avagy a fókusz a témádon lesz elsősorban, nem a környezetén.

2 Vidd magaddal kamerádat mindenhova!

lesi fotos tippek2 (3)

Ha jó fotókat szeretnél csinálni, különösen mikor a lesifotó képek lövésére készülsz, vidd magaddal a kamerádat mindenhova. Egyre természetesebbé, reflexszerűvé fog válni a furcsaságok fotózása.

3 Legyél türelmes!

lesi fotos tippek (5)

A türelem egy alapvető tényező a jó fotók készítéséhez, várni a tökéletes mosolyra, vagy hogy a témad pont feléd forduljon. Az fenti fotón, egy tini divat fotózáson dolgoztam és a kamerám a második hölgyön volt kb. 10 másodpercet, amíg ő másfelé nézett. Amint felém fordult , azonnal kattintottam, mely a hétvégén készült legjobb fotómhoz vezetett.

4 Használj teleobjektív lencsét!

lesi fotos tippek (6)

Ha már van neked, akkor a teleobjektív lencsék kiválóak ahhoz, hogy észrevétlen maradj. Igazán messze állhatsz a témádtól, de mégis elkaphatod úgy, mintha karnyújtásnyira lenne. A teleobjektív lencsék ugyanakkor jobban a témádra erőltetik a néző perspektíváját, mintsem a környezetére, ezért is remek sok esetben portré fotózáshoz.

5 Összefüggést adni!

lesi fotos tippek (1)

Összefüggések nélkül a fotóknak nincs mélységük. Szeretem ha a fotóm témája a kép bal vagy jobb oldalán helyezkedik el, megmutatva mit is csinálnak. Másik remek módja, ha a környezetben valamin “keresztül” fotózol mint fák, vagy emberek közt. A fotón jól látszik, hogy mit csinálnak és milyen a hangulat.

6 Készíts fotót csípőből!

lesi fotos tippek (13)

Ha aggódnál azért, hogy látszik mikor fotót készítesz valakiről aki nem akarja, akkor próbálj meg fotót lőni csipő magasságból. Ez egy új és izgalmas perspektívát ad a szituációban, és igazi lesifotó lesz 🙂 Ha sok rossz fotó készülne, próbálj élőképet (live view) használni a fotó komponálásához.

7 Maradj csendben és vegyülj el!

lesi fotos tippek (8)

Ez főleg akkor fontos, ha céges megbízáson dolgozol, mivel jobb észrevétlennek maradni és nem megzavarni az eseményt (pl. konferencián, megbeszélésen). Mozogj lassan és csendesen, vegyülj el hasonló ruhákat viselve mint a többiek. Másik jó tipp, használj élőképet (live view) a kamerádon ahol lehetséges.

8 Kapd el az embereket a megfelelő pillanatban!

lesi fotos tippek (4)

Minden pillanat egyedi és megismételhetetlen, ezért is javasolt klikkre készen lenni bármikor. Bár környezet és szituációtól függ sok minden, jó ha egy lépéssel előrébb vagy mindenkinél. Kamera a jó beállításokon, már ráfókuszáltál a témádra…még ha nincs is szemed előtt folyton a kamerád elég pár másodperc, hogy remek pillanatképeket alkoss bárkiről, bármiről.

9 Mozogj a témád körül!

lesi fotos tippek2 (14)

Ha lesifotót készítesz valakiről, akkor nem te irányítod a mozgásukat egy jobb fotó készítése érdekében Szintén értelmetlen megkérni őket arról, hogy nézzenek természetesen- ezek a képek a legkínosabbak az összes közül. Kelj fel és sétálj a témád körül addig, míg ők a megfelelő pozícióban nem lesznek egy jó fotóhoz. Egy teljes fotósorozat készitése ugyanarról a helyről unalmas és kiszámítható – a mozgás segít érdekesebbé tenni a dolgokat.

10 Fotózz sorozat módban ( burst mode)

lesi fotos tippek2 (5)

Az emberek kiszámíthatatlanok és nincs több lehetőséged a megfelelő pillanatot elkapni, ezért sok fotót készíts. Meg fogsz lepődni az eredményen! Gyakran a végén valami vicceset és spontánt lövök sorozat módban, így nagyobb az esélye, hogy elkapom a tökéletes pillanatot.